Net als in de jaren ’60, wisselen promotie en degradatie zich in het begin van deze periode in hoog tempo af. Het begin is opwekkend: in 1970 wordt onder trainer Ernst Söllner een prestatie van formaat geleverd door het kampioenschap in de derde klasse te behalen.

Staand v.l.n.r.: R. Hidding, P. Winter, H. Ruinemans, H. Westerhof, L. Poth, J. Kerssies, H. Brands, W. van Tarel, J. Lanjouw, trainer E. Söllner. Gehurkt: M. Joosten, G. Lanjouw, F. Veldhuis, B. Boer, W. Poth en G. Kroezen.

In het clubblad wordt het kampioenschap als volgt beschreven: “De voetballers van Dalen, die donderdag zonder te spelen kampioen werden in de derde klasse, mochten voor aanvang van de wedstrijd tegen Weiteveense Boys eerst diverse felicitaties in ontvangst nemen. Zowel de voorzitter van de sportvereniging Dalen, als de aanvoerder van de gasten boden bloemen aan. Door de huldiging begon de wedstrijd tussen de kampioen en de degradant tien minuten te laat.

Het waren zowaar de Boys die de leiding namen door een doelpunt van Scherpens: 0-1. Voor rust bracht echter G. Lanjouw de stand weer in evenwicht. In de tweede helft overheerste Dalen. De score werd door H. Ruinemans, M. Joosten en opnieuw G. Lanjouw opgevoerd tot 4-1. Na afloop van de wedstrijd togen spelers en bestuursleden naar Gramsbergen, waar in hotel Bolte werd gedineerd.

Op de receptie, die ter ere van dit kampioenschap wordt gehouden, deelt burgemeester Fontein mee, dat een plan tot uitbreiding van de bestaande accommodatie is goedgekeurd en binnen afzienbare tijd van start zal gaan. Dit was de eerste aanzet tot het zo prachtige complex waarover Dalen nu kan beschikken.

Luchtfoto sportcomplex 1976

Voor het eerst in haar bestaan komt Dalen in het seizoen 1970-1971 uit in de tweede klasse Noord van de KNVB. In verband met de werkzaamheden die plaats moeten vinden om een nieuw sportcomplex te realiseren, speelt Dalen dat seizoen haar thuiswedstrijden op het veld van N.K.V.V. in Dalerpeel. Het verblijf in de tweede klasse is maar van korte duur: in 1971 moet de club weer een stap terug doen naar de derde klasse.

Voorzitter R. Hesse wil terugtreden als voorzitter, maar op aandringen van de vergadering blijft hij nog een jaar in functie, totdat de werkzaamheden rondom het nieuwe sportcomplex zullen zijn afgerond.

Trainer Söllner vertrekt naar Emmen en wordt opgevolgd door H. Kalter uit Nieuw-Amsterdam. Er ontstaat een conflict met de KNVB over deze benoeming. Kalter beschikt namelijk niet over het juiste trainersdiploma om een derde klasser te mogen trainer. Dalen beweert dat Kalter lid is van de vereniging als masseur en daarnaast enige trainingsactiviteiten ontplooit.

Het eerste elftal bungelt ook in de derde klasse onderaan de ranglijst. De opvolging van E. Söllner is geen eenvoudige taak en er moet na het vertrek van een aantal spelers een nieuw elftal worden geformeerd.

Kalter maakt het seizoen niet af, hij wordt in februari 1972 ontslagen. Het beoogde schokeffect ontbreekt echter: Dalen degradeert opnieuw, nu naar de vierde klasse.

Hierna volgt een periode van betrekkelijke rust, want het duurt tot 1979 voordat de kampioensvlag weer kan worden gehesen. Als nieuwe trainer wordt in 1972 A. Schrik uit Nieuw-Weerdinge benoemd. Hij wordt in 1974 opgevolgd door J. Klaassens uit Hoogeveen. In 1977 wordt Jaap Schipper uit Coevorden gecontracteerd als trainer. Hij weet in 1979 het kampioenschap van de vierde klasse te behalen en zo promotie naar de derde klasse af te dwingen.

Trainer Jaap Schipper op schouders van Henk Sibon

Het kampioenselftal bestaat onder andere uit de spelers Henk Bakker, Jan Wessels, Henk Sieben, Ab Almeloo, Dick Franken, Lambertus Meppelink, Harry Ruinemans, Lex Poth, Willy Poth, Bas Pijnaker en Evert Bleuming.

Bleuming vertrekt na dat seizoen naar FC Twente, dat hem een profcontract heeft aangeboden. Een maand later krijgt het kampioenschap een zwarte rand: Willy Poth komt op 29-jarige leeftijd plotseling te overlijden.