Al 54 jaar is Zwaantje Ruinemans actief als vrijwilligster voor de vv Dalen. Toen ze verkering kreeg met Martinus Ruinemans begreep ze eerst niet veel van voetbal, maar ze heeft snel en veel bijgeleerd.

Zwaantje vertelt:

Privé
Ze is 77 jaar (bijna 78!), geboren in Den Hool, heeft gewerkt in de Breehof, trouwde met Martinus Ruinemans in 1966 en kwam zo in Dalen te wonen. Ze woont nu in een appartement in het gebouw Loodiep aan de Emmerweg. Martinus en Zwaantje kregen twee kinderen, Johan en Bart. Johan is getrouwd met Jessie en zij hebben een tweeling, Lisa en Ilse. Heel verdrietig was het overlijden van Martinus in 1996 en Bart in 2010.

Het begin
Na haar trouwen vroeg de toenmalige voorzitter Hesse aan dames of ze de kleedkamers wilden schoonmaken. Een grote groep werd uitgenodigd bij Cornelis, er werd uitgelegd wat de bedoeling was, iedereen kreeg een borrel en er kwam een rooster wie wanneer aan de slag ging. Eerst waren het de kleedkamers die werden schoongemaakt en later alleen de kantine. Verschillende groepen dames maken deze schoon. Ze zijn met ongeveer 15 tot 20 dames en ze werken bij toerbeurt, elke week. Nu doet de volleybal 4 maanden de kantine en de voetbal 8 maanden. Gemiddeld is Zwaantje een keer per maand aan het werk.

Het werk
Ze lappen afwisselend de ramen, ze raggen, nemen de lampen af, doen de vloer met de dweilmachine (hulp komt dan van de sporthalbeheerder), nemen tafels en stoelen af enz. In de loop der jaren is het schoonmaken hetzelfde gebleven, alleen het meubilair is veranderd. Nu is het meubilair zwaarder geworden en dat kan de schoonmaakploeg niet verplaatsen.
Waar vroeger vaak kauwgum verwijderd moest worden (vies werk!) is dat tegenwoordig gelukkig een stuk minder.

Gezellig
Zwaantje vindt het gezellig werk. Ze is hooguit twee uur bezig per keer. Ze was altijd bezig met de voetbal, want ze heeft ook jarenlang de voetbalkleding van het eerste elftal gewassen. Ze kwam er vanzelf bij doordat Martinus en Johan beiden voetbalden. Ze doet ook nog het koffie schenken in de rust van de thuiswedstrijd van het eerste elftal samen met haar schoonzus Lina. Ook daar is een rooster voor gemaakt en wordt ze om de paar maanden ingeroosterd.