Voor Roy Renkema mag het nieuwe voetbalseizoen beginnen. De ‘nummer 10’ van de hoofdmacht van vv Dalen staat te popelen om weer wedstrijden te spelen. “Ik wil liefst zo snel mogelijk om het echie spelen, want ik heb veel zin om weer een nieuw seizoen aan te gaan”, zegt de 22-jarige geboren en getogen Dalenaar. 

Met zijn loopvermogen en inzet is Renkema een speler die bepaald niet misstaat in de opstelling van trainer-coach Michel Kerkdijk. Een zeer beweeglijke speler die dan weer in de spits opduikt, en dan weer in op het middenveld.

Stabiele tweede klasser

Op sportpark ’t Grootveld in Dalen zijn de trainingen inmiddels weer hervat, maar nog wel met de nodige restricties. Renkema, eindejaarsstudent aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, wil met Dalen uitgroeien tot een stabiele tweede klasser. “In het vroegtijdig beëindigde seizoen waren we echt op de goede weg. Na de rentree in de hogere klasse duurde het even voordat we op gang kwamen, maar gaandeweg pakten we gelukkig de punten. Als we het seizoen regulier hadden uitgespeeld, waren we zeker een paar plaatsen op de ranglijst geklommen”, blikt Renkema terug.

Techniek

De aanvallende middenvelder kan de aanloopproblemen wel verklaren. “We moesten wennen aan de wijze waarop in de tweede klasse wordt gespeeld. Het spelletje gaat een tandje sneller en bovendien worden de duels meer op techniek dan op fysieke kracht gewonnen. Een heel verschil met de derde klasse.”

Veranderproces

In het veranderproces heeft oefenmeester Michel Kerkdijk volgens Renkema een belangrijke rol gespeeld. “Door een andere manier van trainen, positief coachen en fanatisme heeft hij ons vertrouwen gegeven. Hij heeft een duidelijke filosofie hoe het voetbalspel gespeeld moet worden. Dat hebben we als ploeg goed opgepakt. We zijn nu een jaar verder en goed toegerust om een rol van betekenis in de tweede klasse te kunnen spelen.” 

Vis in het water

Roy Renkema voelt zich op de ‘10’-positie – achter de spitsen –  als een vis in het water. “Klopt. Ik heb echt naar mijn zijn. Ik heb een groot loopvermogen en op deze positie kan ik me dan ook heerlijk uitleven. Ik wil graag veel loopwerk verrichten, in dienst spelen van het team en altijd aanspeelbaar zijn. Het mooiste aspect is dat je vaak in scoringspositie kan komen. Al moest ik wel omschakelen van een meer verdedigende naar een aanvallende speelstijl.”

Kluspunten

De voornaamste kluspunten van Renkema zijn de fysieke kracht en dan vooral gericht op de balvastheid. “Verder moet ik nog iets brutaler worden, maar dat heeft met ervaring te maken. Ik moet mezelf nadrukkelijker bemoeien met het positiespel en nog vaker aanspeelbaar zijn. Met mijn pluspunten kan ik de verbeterpunten gelukkig redelijk verbloemen”, glimlacht Renkema.

Aderlating

De selectie van de Daler hoofdmacht is niet geheel intact gebleven. “Steven Balstra – de motor van het team – is er komend seizoen niet meer bij. Helaas heeft Steven vanwege zijn verhuizing naar Zwolle afscheid moeten nemen. Een andere aderlating is het vertrek van Jelle de Rudder, die om dezelfde reden niet meer van de partij zal zijn. Goed nieuws is dat routinier Nick Schuiling er toch nog weer een jaartje aan vast knoopt. Verder keert Dennis Tump op het oude nest terug en komt Wouter Eiting over van vv Sleen.”

Slagen

Vanaf september start Renkema met het laatste jaar van zijn studie Hogere Hotelschool. Het betreft een één jaar durende stage bij Hof Van Saksen in Rolde. “Daar zal ik naast het voetbal bij vv Dalen voornamelijk druk mee zijn en ik hoop op beide fronten te slagen.”

Bron: Jan Hooge

Foto: Frits Molder