Met negen doelpunten en een enorm portie werklust is Reinier de Boer (18) in de hoofdmacht van vv Dalen aan een opvallend seizoen bezig. Halverwege de winterstop van de voetbaljaargang 2018/2019 werd De Boer al op 17-jarige leeftijd overgeheveld naar de eerste selectie. Aanvankelijk als wisselspeler, maar in de belangrijke wedstrijden om de promotie naar de tweede klasse stond de beloftevolle aanvaller steeds vaker in de basis.

Met de onbevangenheid van een straatvoetballer maakt hij dit seizoen de nodige indruk. Hij veroverde onder trainer Michel Kerkdijk een vaste basisplaats en blijkt in meerdere opzichten een duidelijke meerwaarde. De ploeg van Reinier de Boer staat in de tweede klasse L met 24 punten uit 17 duels op de achtste plaats en dat is een relatief veilige positie.

Brandende ambitie

Een onblusbare passie voor voetbal. Veel anders kun je de prestaties van Reinier de Boer nauwelijks verklaren. Kwestie ook van brandende ambitie. Reinier zegt daarover: ‘Het is inderdaad voetbal en nog eens voetbal. Ik ben een echte liefhebber, ik leef voor het voetbal, dat is altijd al zo geweest.” Naast voetbal is ook hardlopen een grote passie. Hij is lid van atletiekvereniging HAC’63 uit Hoogeveen.

Sterk wapen

Een sterk wapen van Reinier is zijn onverzettelijkheid en onvermoeibaarheid. Hij blijft maar gaan en geeft nooit op. “De explosiviteit bij het lopen en sprintsnelheid zijn voor een aanvaller belangrijke competenties. Dat levert gelukkig ook het nodige rendement op”, glimlacht De Boer, die werkt als een buffel en voor de verdedigers van de tegenpartij een ware plaag is.

Teamgenoten geven steun

Hij beseft dat er uiteraard ook verbeterpunten zijn. “Ik moet meer overzicht behouden en moet rustiger aan de bal blijven. Ook technisch valt er nog wel wat verbeteren.” Iedere wedstrijd analyseert hij voor zichzelf en haalt dan de sterke en zwakke punten eruit. “Dat is de basis om door te groeien tot een complete voetballer. Ook de meer ervaren voetballers in het team steunen mij en geven mij veel zelfvertrouwen. Dankzij dit positief coachen kan ik mij als speler verder ontwikkelen.”

Wennen aan hoger niveau

Reinier de Boer speelt al vanaf de jeugd bij vv Dalen en dat zal ook de komende jaren zo blijven. “Al weet je natuurlijk nooit wat de toekomst zal brengen”, zo houdt de Dalenaar een slag om de arm. De matige start in de tweede klasse kan hij snel verklaren. “In de eerste seizoenshelft moesten we nog duidelijk wennen aan het tempo en het handelingssnelheid, maar dit hebben we goed opgepakt. Ook het scorend vermogen is vooruit gegaan. Dit geeft vertrouwen voor de resterende negen wedstrijden”, zegt Reinier de Boer, die aan het Alfa College in Hardenberg bezig is met de studie logistiek supervisor.

Goede stappen

Trainer Michel Kerkdijk kijkt met de nodige voldoening en bewondering naar de prestaties van zijn rechteraanvaller. “Reinier had in het begin van het seizoen even tijd nodig om zich aan te passen aan het niveauverschil tussen de derde en tweede klasse. Het gaat immers om handelingssnelheid, maar je hebt op een hoger niveau ook met meer gekwalificeerde tegenstanders te maken. Reinier heeft hier in de voorbije maanden flinke stappen voorwaarts gezet. Dat zie je vooral terug in het sneller en doelgerichter handelen.”

Veel doelpunten

Volgens Kerkdijk is Reinier met name vanwege zijn doorzettingsvermogen en fysieke kracht erg belangrijk voor het team. “Laten we niet vergeten: hij is pas 18 jaar. En nu al een sterke voetballer, die zijn kracht op slimme wijze benut  Dit heeft met name het tweede gedeelte van het seizoen geresulteerd in veel doelpunten. Nu hopen dat hij deze ontwikkeling in het nieuwe seizoen een vervolg kan geven.”

De pas 18-jarige Reinier de Boer (voorgrond) is in korte tijd uitgegroeid tot één van de smaakmakers in de hoofdmacht van vv Dalen. Hij scoort, werkt hard en is een echte teamspeler. (Foto: Frits Molder)

Bron: Jan Hooge / Coevorder Courant