Na de zomervakantie zijn de eerste trainingen van het vlaggenschip van onze club alweer achter de rug. Tijd om te praten met Michel Kerkdijk, trainer van het eerste elftal, over zijn werkwijze, verwachtingen en wat we van hem kunnen verwachten. We spreken elkaar op een mooie zomeravond midden augustus in zijn prachtige tuin.

Privé

Michel is 33 jaar, geboren, getogen en woonachtig in Schoonebeek. Hij heeft drie kinderen van vier en bijna twee en nogmaals bijna twee jaar, een tweeling dus. Hij is alleenstaand en werkt als docent lichamelijke opvoeding aan het Drenthe College in Emmen. Van jongsaf voetbalt hij, is daar ook altijd mee bezig geweest en wist al jong dat hij trainer wou worden.

Voetballoopbaan

Michel is begonnen als jeugdspeler in de combinatie Minjak/Oranje, kwam op zijn 16e jaar in het eerste elftal van Minjak en na de fusie van Minjak met Oranje werd hij speler van het eerste elftal van SVV. Zijn plek in het elftal was centraal achterin. Hij stopte met actief voetballen enkele jaren geleden toen hij trainer werd, maar het spelen trekt hem nog steeds zo sterk dat hij besloten heeft om komend jaar mee te doen in een lager elftal op de zondagmorgen. Bijzonder is dat hij dan samen met zijn vader gaat spelen!

Trainer

Hij vindt het erg leuk om met mensen te werken en in het voetbal wil hij spelers graag beter maken, als mens en als speler. Hij doet dit door te wijzen op hun gedrag zodat ze zich bewust zijn van de gevolgen van hun gedrag en taalgebruik, hij stimuleert op een positieve manier maar wijst ook op negatief gedrag. Hij coacht ook positief en heeft de ervaring dat daardoor spelers beter worden. Hij vindt het trainerschap een prachtige hobby, het voetbal is een mooi spel en hij haalt hier veel plezier uit.

Ervaringen

Michel was eerst jeugdtrainer bij SVV van zijn 16e tot zijn 24e jaar. Daarna is hij naar Klazienaveen gegaan als tweede trainer. Hij wou graag hoofdtrainer worden en was zeer verheugd toen hij bij Dalen aangenomen werd. Hij heeft het hier naar zijn zin en vindt VV Dalen een fijne vereniging.

Corona

De laatste twee seizoenen zijn gebroken geweest door de corona-maatregelen. Gelukkig konden ze op een gegeven moment wel weer trainen met de spelers onder 27 jaar en later ook met kleine groepen. Hij heeft dat in overleg met anderen creatief opgelost, o.a. met geregeld onderlinge wedstrijden, zodat ze wel aan voetballen toekwamen.

Type trainer

Hij omschrijft zichzelf als fanatiek, gedreven, is aan de kant van het veld rustig en legt veel verantwoordelijkheid bij de spelers in het veld. Hij is een sociale trainer en vindt het belangrijk om positief met iedereen om te gaan. Hij overlegt graag en veel met zijn spelers. Op de trainingen doet hij praktisch alle oefeningen met de bal. Hij heeft een hekel aan scheldwoorden met ziektes, eigenlijk aan alle scheldwoorden en vindt dat de spelers een voorbeeldfunctie hebben voor het publiek langs de lijn, zeker ook voor de kinderen die daar staan. Hij vindt dat afspraken goed moeten worden nagekomen. Hij houdt er niet van dat spelers te laat komen en vindt dat je altijd je best moet  doen.

Sterk

Michel kan het voetbalspel goed lezen, is analytisch sterk en kan de speelwijze goed overbrengen op de spelers. Hij stelt het teambelang boven het persoonlijke belang en haalt indien nodig niet in de groep functionerende spelers eruit. Communicatie is erg belangrijk en spelers kunnen hem altijd bevragen over ingrepen die hij deed.

Fan

Hij komt geregeld bij FC Groningen en dat is echt zijn club. Hij houdt van de sfeer, de werklust en heeft vaak op de tribune gezeten. Hij zit dan tussen de redelijk fanatieke supporters. Een voorbeeld voor hem als trainer is Ron Jans. Hij waardeert het hoe Ron met zijn spelers omgaat, hoe hij ze beter maakt, dat hij altijd open en eerlijk is. Ron heeft veel charisma. Michel organiseert dit jaar met klassen van het Drenthe College (afdeling Sport en Bewegen) een excursie naar FC Twente en zal daar worden ontvangen door Ron Jans.

Samenwerking

Jos Wiersum is trainer van het tweede elftal en daar werkt hij natuurlijk mee samen, maar ook met Jan Spijkerman, de keeperstrainer en met Rick Piek, de trainer van JO19. Vooral in de voorbereiding worden veel zaken doorgesproken en er is goed onderling overleg. Het samen plezier hebben in het voetballen staat voorop. Daarnaast werkt Michel samen met René Koelink die elftalleider is en met Stefan Reinders die de vaste grensrechter van het eerste elftal is. Fijne mensen om mee samen te werken, zegt Michel.

Doel

Het bestuur van VV Dalen vindt het belangrijk dat Michel de groep beter maakt en dat er goed wordt gevoetbald. Dat is niet gekoppeld aan promotie. Michel heeft met de spelers besproken wat komend seizoen de verwachtingen zijn en samen vinden ze een plek in de middenmoot reëel en het is mooi als ze zicht hebben op een periodetitel. Directe promotie zien ze nog niet voor zich en degradatie zeker niet. Doorstroming van jeugdspelers vindt iedereen bij de vereniging belangrijk en op dit moment krijgen enkele jeugdspelers een kans om mee te doen met de selectie. Michel hoopt dat hij veel plezier houdt als trainer in Dalen en dat de samenwerking met alle geledingen binnen de club goed blijft.