De eerste trainingen in dit voetbalseizoen zijn al geweest en de nieuwe trainer van het tweede elftal van onze voetbalvereniging is Jos Wiersum. Op een mooie zomerse dag in augustus praten we met hem over zijn voetbalverleden, verwachtingen en wat hem bezighoudt.

Over Jos

Hij is 57 jaar, geboren in Kloosterburen en woont sinds 1991 in Coevorden. Jos is getrouwd met Benita en ze hebben twee zonen van 22 en 26 jaar. Ze wonen met veel plezier in de wijk Ossehaar. De geboren en getogen Groninger voelt zich uitstekend thuis in Drenthe. Jos werkte aanvankelijk bij de gemeente Coevorden op de afdeling Plantsoenendienst, is na de gemeentelijke herindeling in 1998 opzichter Gemeentewerken in Sleen geworden, later is hij bij de reiniging gaan werken, daarna teamleider geworden bij Area en is nu  accountmanager bij Area voor de zakelijke afdeling.

Voetbalcarrière

De loopbaan van Jos in het voetbal is bescheiden geweest. Hij voetbalde als jongetje op het schoolplein en op veldjes in Kloosterburen en werd zodra dat kon lid van de voetbalvereniging. Hij was meestal rechtsback, soms speelde hij op het middenveld en hij had een grote drang naar voren op het veld. In Coevorden is hij lid geworden van Raptim en speelde daar in het tweede en later in het derde team. Hij speelt nu niet meer in de competitie. Hij blijft fan van FC Groningen, maar kan het verzorgde spel van Ajax en PSV ook zeer waarderen.

Trainer

Nadat iemand bij Raptim hem erop had gewezen dat het trainerschap misschien wel wat voor hem was, is hij zich daarin gaan verdiepen. Dat leidde ertoe dat hij de trainersopleiding ging volgen. Een jaar lang reisde hij naar Harkstede waar de KNVB-cursus gegeven werd en hij behaalde zijn diploma TC3. Jaarlijks volgt hij opfriscursussen en hij wil ook doorgaan met het behalen van de TC2. Hij heeft de ambitie om op eigen benen te staan en wil zelf ook eens een eerste elftal onder zijn hoede hebben.

Ervaring

Zes jaar geleden begon Jos als trainer bij Raptim (tweede en derde elftal), daarna trainde hij de A’s van vv Hoogeveen en het derde elftal van Raptim. Hij stapte over naar SVBO waar hij het tweede elftal en de combinatie van tweede elftal en de jeugd trainde. Zijn elftallen zijn verschillende keren kampioen geworden. Jos is teruggegaan naar vv Hoogeveen, maar door de Corona-maatregelen kon er alleen getraind worden en werden er geen wedstrijden gespeeld. Jos solliciteerde bij de vv Dalen, werd aangenomen en leidde op 3 augustus j.l. de eerste training. Op dinsdag- en vrijdagavond wordt er getraind, maar doordat er nogal wat spelers nog op vakantie zijn is de samenstelling van de trainingsgroep per trainingsavond wisselend.

Type trainer

Jos wil het beste uit de mensen halen. Hij bereidt zijn trainingen goed voor en verwacht dat de spelers zich goed inzetten, zowel op de training als tijdens de wedstrijd. Hij vraagt veel inzet. Hij is goed benaderbaar, wil samen met de spelers een goed resultaat neerzetten. Voorbeeld in de vaderlandse sport is voor hem Peter Bosz, die altijd helder is, rustig blijft en duidelijke taal spreekt. De analyses van René van der Gijp waardeert hij, die doorziet het spel goed.

Samenwerken

Als trainer van het tweede elftal blijf je altijd ondergeschikt aan de belangen van het eerste elftal, het vlaggenschip van de vereniging. Daar zijn goede afspraken over gemaakt en daar kan Jos zich goed in vinden. De elftalbegeleider van het tweede team is Roy Borgman en de grensrechter is Marcel Jannink. Hij heeft goed contact met beiden en samen vormen ze een goede combinatie die goed gaat samenwerken.

Kast
Jos neemt geen kast mee naar de trainingen en de wedstrijden, maar je kunt hem wel op de spreekwoordelijke kast krijgen door je niet goed in te zetten. Niet iedereen kan even goed voetballen, maar iedereen kan zich wel volledig inzetten en dat verlangt Jos van zijn spelers.

Langs de lijn

Jos is wel fanatiek als hij bij de dug-out staat, geeft ook aanwijzingen als dat nodig is, maar blijft wel altijd positief. Hij heeft een hekel aan schelden en vloeken en dat zul je hem dan ook niet horen doen, maar hij wil dat ook niet van zijn spelers horen. Tijdens de wedstrijdbespreking is hij duidelijk wat hij verlangt van de spelers.

Tevreden

Aan het eind van het seizoen is Jos tevreden als het team een echt team geworden is, ze moeten goed kunnen samenwerken. Hij wil graag in de bovenste helft van de competitie meedraaien en het zou heel mooi zijn als het zou lukken om een periodetitel te winnen, maar hij weet niet of dat op dit moment reëel is, want daarvoor kent hij de spelers nog te kort. Samen er een mooi jaar van maken en dan is Jos tevreden.