Van Erm naar Dalen

De 45-jarige Dianne is geboren en getogen in Erm in een boerderij tegenover de basisschool De Piramide (die enkele jaren geleden is opgeheven). Dianne vertelde dat ze door de godsdienstige achtergrond van haar ouders samen met nog enkele kinderen uit Erm op de fiets naar de christelijke basisschool De Fontein in Sleen ging. Vervolgens werd in Emmen aan het Hondsrug College de middelbare school doorlopen, waarna Dianne aan de CHN in Leeuwarden de studie Creatieve Therapie, Beeldend Vormen volgde. Dat past goed bij haar, want Dianne is heel erg van de creativiteit. Ze gaf tijdens een stage creatieve therapie op de PAAZ van het St. Antonius Ziekenhuis in Sneek aan mensen van jong tot oud die daar om diverse psychische redenen kortdurende noodopvang kregen. Dat vond Dianne interessant maar heftig en ze besloot van studie te wijzigen: ze haalde in één jaar haar mbo-diploma directiesecretaresse/management assistent om daarna in één jaar haar hbo-diploma Officemanagement aan Hogeschool Schoevers in Groningen te behalen.
Groningen beviel als studiestad beter als Leeuwarden. Bovendien leerde ze daar haar huidige partner Dennis Hendriks uit Dalen kennen, die in hetzelfde studentenhuis kwam wonen, en zij hadden al spoedig een goede klik met elkaar.
Na het afstuderen van Dennis verhuisde het duo vanwege het werk van Dennis naar Heeten in Overijssel. Na twee jaar wilde Dianne toch wel graag weer enigszins terug naar haar roots: het leven in een mooi Drents dorp trok haar aan, en zo kwamen ze in 2005 in Dalen te wonen.

De belangstelling voor fotografie

In Dalen werden hun beide kinderen geboren: Silke (nu 13 jaar) en Nout (nu 11 jaar).
Zoals zo vaak in jonge gezinnen worden er veel foto’s gemaakt van de kinderen. Zo ontdekte Dianne, dat ze fotograferen heel leuk vond en ze kreeg er veel reacties op van anderen. Dat stimuleerde Dianne om hiermee door te gaan en middels een aantal cursussen en veel zelfstudie werd het fotograferen steeds leuker en professioneler en werd de compact camera ingeruild voor een spiegelreflexcamera. Ook op de BWB-school ontdekte men Diannes enthousiasme voor fotografie en zo kwam ze in de fotocommissie van de school, waarvoor ze tien jaar als fotograaf actief is geweest. Daarnaast fotografeerde Dianne regelmatig voor de gymvereniging en voor Kinderkoor Dalen. Nu dat allemaal gestopt is, heeft ze onder andere plaatsgenomen in de fotoredactie van Samen Dalen en is ze meer gaan fotograferen voor vv Dalen.

Beweging en emotie

Er zijn veel verschillende soorten fotografie en Dianne vindt niet alle fotografie bij haar passen.  Zo beleeft ze veel plezier aan het maken van spontane kinderportretten en af en toe maakt ze tijd voor foto-opdrachten, altijd buiten voor natuurlijk licht en bij voorkeur in de natuur. “Ik kan echt enorm genieten van een mooie compositie, belichting en contrast.” Wat de fotosessies betreft zegt ze: “Zolang het spontaan blijft, niet te groot en te druk of te gedirigeerd wordt, zodat ik vrij en creatief bezig kan zijn, blijf ik het leuk vinden.” Aan gedirigeerde groepsfotografie doet ze dan ook niet. Daarnaast heeft ze ervaren dat er met macrofotografie in de natuur een wereld voor je opengaat en dat dit een ontspannen vorm van fotografie is. “Ik vind het geweldig om details vast te leggen, waarvan je anders de schoonheid niet opmerkt, zoals regendruppen op een herfstblad of in een spinnenweb of de lijnen op een verwelkt bloemblad.” Haar portret- en natuurfoto’s deelt Dianne via haar twee accounts op Instagram: ‘Dianne Zandbergen Photography’ en ‘DZ Kinderportret’.

Toen Nout in 2015 bij de puppy’s (nu JO7) ging voetballen, werden hiervan door Dianne uiteraard ook foto’s gemaakt. Dianne kwam er achter, dat het fotograferen tijdens de  trainingen en wedstrijden haar erg enthousiast maakt, ondanks dat ze nooit iets met voetbal had: het vastleggen van de bewegingen en de emoties die daarbij horen – en vooral ook al die andere dingen erom heen – op de gevoelige plaat vastleggen, vindt ze zeer de moeite waard. “Ik zie zoveel meer door de cameralens.”

Camera en nabewerking

Dianne heeft één camera (Canon EOS 80D) en diverse lenzen, die ze op de camera kan zetten. Zo heeft ze een portretlens (50 mm. f/1.8), een macrolens (100 mm. f/2.8), een allround lens (24-70 mm. f/2.8) en een zoomlens (70-300 mm f/4-5.6) om de acties in het veld van dichtbij te kunnen vastleggen. Ze maakt tijdens de wedstrijd veel – maar wel gericht – foto’s, en dan komt thuis het bewerken, wat vele uurtjes tijd kost. Dianne maakt eerst een selectie, waarbij vele foto’s weggegooid kunnen worden. Vervolgens gaat Dianne de geselecteerde foto’s in Photoshop corrigeren, dat wil zeggen: rechtzetten, bijsnijden, verscherpen, kleur en belichting aanpassen en dat soort zaken.
Zo betekent een uurtje fotograferen vaak nog zo’n 5 à 6 uur nawerk om alles op en top te krijgen. Vervolgens plaatst Dianne de foto’s op de Flickr-fotopagina van vv Dalen, waarna deze via de vereniging gedeeld worden met de betreffende voetbalteams. De foto’s kom je af en toe ook tegen op diverse sociale media, zoals de website van vv Dalen en op de Facebook- en Instagrampagina van vv Dalen en Samen Dalen en soms in de rubriek ‘Raak geschoten’ van Voetbal.nl op Instagram. Alle voetbalreportages van Dianne vind je hier: https://www.flickr.com/photos/184968611@N03/albums (de albums met de ‘scratchy’ kopfoto).

Dianne als vrijwilliger bij vv Dalen 

Ook bij vv Dalen had men al spoedig door dat Dianne van het voetbal mooie foto’s maakte. Ze werd een paar jaar geleden door de toenmalige jeugdvoorzitter Richard Spang al eens gevraagd om geheel vrijblijvend voor de vereniging te fotograferen. Toen Stiana Sibon vanuit de commissie Communicatie toetrad tot het hoofdbestuur heeft zij in juli 2021 een fotocommissie voor de vereniging in het leven geroepen en daarvoor werd Dianne al vlot gevraagd om toe te treden. Sindsdien heeft fotografie binnen de vereniging een nieuw impuls gekregen en zijn er vanuit het bestuur regelmatig fotoverzoeken voor de fotocommissie. Dianne probeert vaak tijd vrij te maken om met name verzoeken met betrekking tot de jeugdteams op te kunnen pakken. Zo helpt ze de vereniging aan foto’s ter ondersteuning van de communicatie. “Een foto zegt zoveel meer dan woorden en kan bijdragen aan enthousiasme over de vereniging en een gevoel van trots. Ik leg het plezier, de verbondenheid, fanatisme en nog veel meer vast van de voetballende kinderen en hoop daarmee een waardevolle herinnering voor later vast te leggen, waardoor ze (of ze nu verder gaan met voetbal of niet) met een fijn gevoel op deze periode en de vereniging terugkijken. Ik vind het fijn dat ik op deze manier mijn bijdrage kan leveren aan de vereniging.”

Inmiddels wordt Dianne gezien als een vaste fotografe van de vereniging. Ze heeft dit seizoen alle jeugdteams tot en met 19 jaar minimaal één keer verblijdt met actiefoto’s van een wedstrijd. Ze maakt dan per wedstrijd een fotoverslag, min of meer bestaande uit korte reportages, waarbij zo’n 4 à 5 opeenvolgende foto’s hetgeen weergeven wat er op het veld gebeurt en in zijn totaliteit resultaat in een uitgebreid fotoverslag.

Daarnaast legt ze vaak de ‘pupil van de week’ tijdens de wedstrijden van Dalen 1 vast. Frits Mölder maakte altijd de foto’s van de pupil en maakte actiefoto’s van de wedstrijden van het eerste, maar Frits heeft wat fysieke problemen, waardoor het fotograferen steeds moeilijker wordt. Frits wist Dianne over te halen om voor bij het wedstrijdverslag van Altinus Meijerink op de website van Samen Dalen wedstrijdfoto’s te maken. Dit resulteert in het geval van Dianne vaak in een wat uitgebreidere reportage voor in de fotogalerij van vv Dalen.

Een nieuwe rubriek: ‘De twaalfde man/vrouw’

Dianne houdt van creatieve uitdagingen en houdt ervan om regelmatig weer wat nieuws te bedenken. “Dit jaar heb ik fotografie voor vv Dalen op deze wijze opgepakt en volgend jaar doe ik het graag weer anders, al weet ik nog niet hoe.” Dianne houdt naast fotografie ook van schrijven. Zo is ze een paar maanden geleden begonnen met schrijven voor de website van vv Dalen door stukjes te schrijven voor de nieuwe rubriek ‘De twaalfde man/vrouw’, waarbij steeds een of enkele vrijwilligers van vv Dalen vertellen over en in het zonnetje gezet worden om hun vrijwilligerswerk voor de vereniging.

Al met al heeft Dianne, die sinds 2012 voor 25 uur per week werkzaam is als secretaresse havo vwo op scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden, dus genoeg om handen om zich niet te vervelen. Bovendien is ze het afgelopen jaar thuis regelmatig druk met de verbouwing van hun huis aan de Sleedoornstraat en hanteert ze in de weinige tijd die overblijft de kwast om de zaken netjes in de verf te krijgen. Al met al is ze dus een bezige bij, waar de vereniging heel blij mee mag zijn.

N.B. Om een indruk te krijgen van het werk van Dianne volgen onderstaand drie mooie
collages.

Natuurfotografie
Voetbalfotografie