“Ik was wel verrast dat het nieuws door zo veel media werd opgepikt”, aldus Rick Piek, kersverse trainer van JO 19-1. Aan de keukentafel bij zijn ouders staat zijn laptop opengeklapt, papieren liggen verspreid over de tafel. De 24-jarige Schoonebeeker is druk met het organiseren van oefenwedstrijden. “Ik heb een mooi programma klaar voor de jongens. Er zit een goede opbouw in.”

Rick startte als 5-jarige met voetballen bij Oranje/Minjak, de voormalige voetbalvereniging in Schoonebeek. “Mijn beste vriend voetbalde en dat wilde ik ook. In het begin was ik helemaal niet zo goed. Maar ik was wel fanatiek. Dat betaalde zich uit. Vanaf de C’s zat ik in de selectieteams en toen ik 17 jaar was, maakte ik, tegen Germanicus, mijn debuut in het eerste.” Tot vorig seizoen speelde hij op het middenveld. “Toen stopte Michel Kerkdijk en heb ik zijn plek als laatste man ingenomen.”

CIOS

Als 16-jarige verliet Rick het ouderlijk huis om de CIOS-opleiding in Heerenveen te volgen. “Ik wilde na de Mavo een sportopleiding doen. Het Drenthe College stond niet zo goed aangeschreven. Toen ik binnenkwam in de sporthal van Sportstad Heerenveen, met de Epke Zonderlandhal, was ik verkocht. Supergoede faciliteiten en een sporthal die maar liefst vier zaalvoetbalvelden groot is.” Rick trok in bij een gastgezin. “Ik was jong, maar dat ging prima. Ik kon veel sporten en iedere avond stond het eten klaar.”

Leren

Hij was op dat moment al trainer bij SVV ’04; de voetbalvereniging in Schoonebeek. “Toen ik 13 jaar was, moest ik voor school een maatschappelijke stage lopen. Ik heb toen training aan de F-jes gegeven. Dat ging mij vrij goed af. Ik had in het veld ook altijd een leidende rol. En ik vond het leuk om de kinderen die ik training gaf iets te leren en om met ze een doel na te streven.”

VV Heerenveen

Toen hij met het CIOS begon, stopte hij met het geven van trainingen bij SVV ’04. Bij VV Heerenveen trainde en coachte hij vervolgens verschillende E- en D-teams, die o.a. in de hoofdklasse uitkwamen. “Ik ging op vrijdagavond naar Schoonebeek. Op zaterdagochtend ging ik dan alweer vroeg weg om te coachen, soms moest ik wel een uur rijden. Omdat ik zo ver moest rijden, waren de kinderen extra gemotiveerd om ervoor te gaan.” Hij heeft drie jongens getraind die uiteindelijk zijn doorgestroomd naar de jeugdopleiding van SC Heerenveen. “Eén was keeper; hij was echt heel goed en dat had ik wel verwacht. Maar een andere jongen was niet extreem goed en ik had toen niet gedacht dat hij zo ver zou komen. Hij kreeg later een groeispurt waarna alles op z’n plek viel.”

Kwartfinale beker

Na het afronden van het CIOS keerde hij als trainer/coach terug bij SVV ’04. Ik was eerst hoofdtrainer van JO 15-1, daarna van JO 17-1 en tegelijk assistent bij JO 19-1. Toen de hoofdtrainer van JO 19-1 vertrok, heb ik een tijd beide teams als hoofdtrainer begeleid. Vorig jaar was ik hoofdtrainer bij JO 15-1, een heel goede lichting die hoofdklasse speelde. We zaten in de kwartfinale van de beker die helaas vanwege Corona niet kon worden gespeeld.”

VV Dalen

Toen kwam er een telefoontje vanuit Dalen. “Ik werd gevraagd om op gesprek te komen voor het hoofdtrainerschap van JO 19-1; een team wat in de hoofdklasse speelt. Daar had ik natuurlijk wel oren na.” Het gesprek verliep positief en Rick werd benoemd. “Bij SVV ’04 begrepen ze het en ze gunnen het mij ook, maar ze baalden ook flink dat ik wegging als jeugdtrainer.” Het is voor Rick een logische stap. “Ik wilde graag weer ervaring opdoen bij een andere vereniging. De club VV Dalen spreekt mij aan. Het is vergelijkbaar met SVV ’04. Een dorpsclub waarbij alle faciliteiten goed in orde zijn en waar mooi verzorgd voetbal wordt gespeeld. En bovendien hebben Michel en ik een goede klik. We delen dezelfde visie op voetbal. Dat is belangrijk omdat JO 19-1 het opleidingsteam van het eerste is.”

Goed beginnen

Hij kent de spelers van JO 19-1 nog niet. “Dat heb ik bewust zo gedaan. Ik wilde eerst graag de mensen om het team heen leren kennen. Leider Robert Waarsing, het bestuur, de materiaalman, vrijwilligers; ik vind het belangrijk om hen gesproken te hebben en daardoor gelijk goed te kunnen beginnen.” Het maakt dat alle spelers op nul beginnen bij Rick. “Ik weet dat het een ambitieuze groep is en heb al gehoord dat, zonder uitzondering, alle spelers goed kunnen voetballen. Maar ik heb ze nog niet gezien. Ik ga ze in de voorbereiding analyseren. En wellicht blijkt dat een verdediger wel veel beter tot zijn recht komt op het middenveld. Dat kan allemaal.”

Visie

Wat is de visie van Rick op het voetballen? “We voetballen vanuit een bepaalde discipline. De afspraken zijn duidelijk en spelers maken op basis daarvan keuzes in het spel zodat er goed verzorgd positiespel ontstaat. Daarbij is de ploeg zelf verantwoordelijk voor de discipline. En ik vind het mooi als spelers zelf initiatief nemen.” Ook hamert Rick op een goede samenwerking in het team. “De balans tussen serieus zijn en plezier maken, moet goed zijn. Het is belangrijk dat we buiten het voetbal om leuke dingen doen. Zoals een biertje na de wedstrijd, een teamfeest, barbecue en het bezoeken van een toernooi in het buitenland aan het einde van het seizoen. Maar we gaan ook serieus met elkaar om. Dat betekent dat spelers elkaar aanspreken als het niet loopt en dat dit ook wordt geaccepteerd. Als er problemen zijn dan bespreken we dat in de groep met elkaar. Ik verwacht veel van de jongens. Tijdens de training is iedereen anderhalf uur serieus aan het werk. Ook buiten het seizoen om zijn ze ervoor verantwoordelijk dat ze fit blijven, bijvoorbeeld door naar de sportschool te gaan.” De ambitie voor JO 19-1? “Dat we eindigen in de top 6.”

Zeven dagen per week

Rick is volgend seizoen zeven dagen per week met voetbal bezig. Op maandag en op donderdag geeft hij training, op dinsdag en op vrijdag heeft hij zelf training, op woensdag speelt hij zaalvoetbal, op zaterdag coacht hij JO 19-1 en op zondag speelt hij zelf een wedstrijd. “Ik ben nog jong en wil zelf blijven voetballen. Dat was een voorwaarde.” Rick volgt op dit moment de HBO-opleiding Sportkunde bij Windesheim. “Ik heb mijn propedeuse in één keer gehaald en loop volgend jaar stage bij FC Emmen. Mijn ambitie is dat ik uiteindelijk vier dagen per week werk en één dag kan invullen met een hoofdtrainerschap van een eerste selectie bij een vereniging. Ik heb de cursus Trainer/Coach III gehaald en wil graag de cursus Trainer/Coach II gaan volgen.” Hoe ervaart zijn vriendin Britt Veninga zijn passie voor voetbal? “Britt volleybalt zelf. Zij begrijpt dat helemaal.”