Zaterdagmiddag 7 september 2019 stond in het teken van twee grootse evenementen in Wachtum. Namelijk de opening van het dorpsplein én de wedstrijd FC Wachtum – FC Wachtum. Een internationale kelderklasse-derby tussen het Nederlandse FC Wachtum (Dalen 6) en het Duitse FC Wachtum. Een wedstrijd waar, gezien de overweldigende media-aandacht, lange tijd door heel veel mensen reikhalzend naar werd uitgekeken. En de publieke belangstelling voor de wedstrijd was groot. Vanuit Nederland maar zeker ook vanuit Duitsland.

Voorafgaand aan de wedstrijd sprak Frank Geertsema, speler van ons FC Wachtum, de manschappen van de beide FC’s toe. Hij zette de Duitsers nog even op scherp door hen erop te wijzen dat deze wedstrijd hen de mogelijkheid bood om meteen revanche te nemen op de 2-4 nederlaag waarop het Nederlands elftal hun Mannschaft de avond ervoor trakteerde. Maar aangezien Duitsers beslissende doelpunten vaak bewaren voor de laatste minuten hadden wij, slimme Hollanders, de derby ingekort tot twee keer 35 minuten.

Een half uur later hadden we onze spieren opgewarmd, waren de tribunes volgestroomd en stonden we in twee rijen opgesteld bij de ingang van het voetbalveld. Links FC Wachtum (NL) en rechts FC Wachtum (D). Aan de linkerhand van iedere Nederlander en aan de rechterhand van iedere Duitser stond de jeugd van Wachtum in de functie van mascotte te glimmen van trots. En helemaal vooraan in de rij stond onze arbiter van dienst, Johan Ruinemans.

Op teken van scheidsrechter Ruinemans begaven wij ons richting middellijn, terwijl de Champions League Hymne uit de luidsprekers begon te klinken. Naast elkaar opgesteld, met onze hoofden richting tribunes en de mascottes pal voor ons, werden we voorgesteld aan het publiek. De Duitse stadionspeaker begon met het voorstellen van alle spelers van FC Wachtum (D) en vervolgens was het de beurt aan onze eigen kersverse stadionspeaker Peter Geertsema. Na het voorstellen van onze teamspelers, stelde stadionspeaker Geertsema ook scheidsrechter Ruinemans voor, welke volgens Geertsema zeer partijdig zou fluiten. Alle beslissingen zouden in het voordeel van FC Wachtum uitvallen. En er steeg een goedkeurend gemompel op uit het publiek.

Muziekvereniging Ons Genoegen zette in met de beide volksliederen. Eerst het Duitse volkslied, waarna wij uit volle borst meezongen met ons eigen Wilhelmus. Ja, ja…, Champions League en een heuse interland. Wij hadden heel wat bereikt!

Nadat de aftrap werd verricht door onze pupil Hugo Meppelink, kon de clash tussen beide grootmachten uit de onderste regionen van de kelderklasse beginnen. En het publiek zag dat FC Wachtum goed speelde. En wij zagen dat ook. In wij-zij-termen speelden zij helaas beter dan wij. Lange ballen waarmee wij onze spitsen probeerden te bereiken werden afgewisseld door verzorgd combinatiespel van onze gasten.

Na pogingen tot kansen van onze kant en diverse mislukte doelpogingen van onze gasten, vloog een van richting veranderde bal binnen onze zestien tegen de arm van een verdediger. Hoewel arbiter Ruinemans de mogelijkheid had om zich te wenden tot de VAR, floot hij en wees hij resoluut naar de stip. Penalty! Een unieke kans voor de Duitsers om op voorsprong te komen. Maar, met een katachtige snoekduik – laten we de veestapel ook een podium gunnen – hield onze keeper Jan Habing zijn doel schoon en ontpopte hij zich langzamerhand tot ‘Man of the Match’. Even later kreeg FC Wachtum (D) een corner. En bij corners geldt de standaardregel: “lengte bij lengte”. Die regel waren wij even vergeten, en de Duitser was de langere. Kopbal, doelpunt, 0-1 voor FC Wachtum (D). En onze stadionspeaker reageerde wild enthousiast en raakte bijna in extase. Voor welk FC Wachtum wás de beste man eigenlijk?

Weer wat kansen later kwam een Duitse spits, vooraf nog voorgesteld als “Der Bomber”, aan de bal. Klinkt gevaarlijk, maar wij wisten allang niet meer dat we hier met “Der Bomber” van doen hadden. En als we het wel hadden geweten had het waarschijnlijk ook niets uitgemaakt. Hij scoorde beheerst en bepaalde de ruststand op 0-2. Deze Duitsers hadden de slotminuten helemaal niet nodig.

De tweede helft leek aanvankelijk het logische vervolg op de eerste helft te worden en de Duitsers liepen uit naar 0-4. Maar inmiddels drongen wij wel meer aan en creëerden we ook kansen. Bram van Brakel ging goed door op een afgeslagen doelpoging en schoot de 1-4 binnen. Onze trainer-coach Lambertus Meppelink liet even later bij een spelerswissel volgens goed Nederlands gebruik een briefje rondgaan over het veld, maar het publiek zag het niet en de Duitsers begrepen het niet. Jammer! Het werd nog wel 2-4, toen Hans IJken aan het eind van een goed lopende aanval stond en achter de Duitse keeper het net vond.

Naarmate de wedstrijd vorderde werden wij scherper. Maar juist toen we dachten dat we in de slotminuten nóg wel een keer konden toeslaan, en arbiter Ruinemans voor het laatst op zijn fluit blies, bleek 35 minuten helaas tóch wat aan de korte kant. Desondanks waren we wel blij met deze uitslag en de Duitsers hadden hun revanche. Wat op zich weer goed nieuws is voor het Nederlands elftal, want die zijn nú natuurlijk weer aan de beurt om een onderlinge confrontatie met “die Mannschaft” winnend af te sluiten.

Nu de wedstrijd was afgelopen was het tijd voor de welbekende en vaak gememoreerde derde helft. Een lange derde helft met de nodige versnaperingen, de onontkoombare evaluatie op de wedstrijd, nadere kennismaking met en verbroedering tussen de spelers van beide FC’s, en aangekleed met een geweldig muziekfestival in de tent. Een derde helft waar de Duitsers pas ruim na 23.00 uur afscheid van namen. Omdat ze moesten, want de bus vertrok. De volgende dag ontvingen we een dankbericht van onze nieuwe Duitse vrienden waarin zij niet alleen hun overwinning bejubelden, maar ook de organisatie, de ontvangst, het weer, het publiek, de wedstrijd, de muziek, het bier en de kroketten. “Alles war Super!”

We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd, perfect georganiseerd evenement. En natuurlijk hadden we geluk met het weer, maar dat is misschien ook het geluk dat de organisatie afdwong. Een geweldig evenement dat naar meer smaakt! We zien dan ook graag uit naar een nieuwe ontmoeting – of confrontatie – met onze vrienden van FC Wachtum (D).

– Een speler van FC Wachtum (NL) –