Dirk Ziengs werd in 1955 geboren in Nieuw-Zwinderen. Hij was de jongste van een gezin met drie kinderen. In 1964 verhuisde de familie naar Oosterhesselerbrug en zette Dirk zijn eerste schreden op het voetbalveld bij VIOS. Bij die club werd hij later jeugdleider en –trainer. Voor zijn inzet voor de vereniging werd hij beloond met de ‘Heribert Hake’ trofee als vrijwilliger van het jaar.

VV Dalen

Na een verhuizing 1976 naar Dalen meldde Dirk zich na een paar jaar aan als lid bij de VV Dalen. Zijn optreden in Dalen 4 was van heel korte duur. Al in zijn eerste wedstrijd scheurde hij zijn enkelbanden. Dat betekende meteen het einde van zijn voetballoopbaan. Hij bleef echter betrokken bij het team als grensrechter en vervulde deze rol later ook bij Dalen 1. Het kampioenschap onder trainer Sprenger was een absoluut hoogtepunt. Op de foto, waarop de trainer door de spelers op de schouders is gehesen na het behalen van het kampioenschap, is Dirk zichtbaar als tweede van links.

Hij werd daarna lid van de supportersvereniging en zorgde jarenlang voor het vervoer van de eerste selectie naar uitwedstrijden. Bij thuiswedstrijden verkocht hij programmaboekjes bij de ingang. Ook hielp hij de vereniging meerdere keren uit de brand, als er een tekort was aan kantinepersoneel. Zo zorgde hij er op de donderdagavond in z’n ééntje voor dat de zaalvoetballers van de ZOD-teams van een drankje werden voorzien.

Actief in het dorp Dalen.

Dirk is met een groep vrijwilligers al ongeveer 20 jaar actief in de ‘Stichting Dalen Promotie’ Deze groep mensen organiseert met enorm veel inzet en passie allerlei grote activiteiten, die het dorp in de wijde omgeving bekendheid hebben gegeven. Zo worden elk jaar in de zomer op de woensdagavond zomermarkten georganiseerd, die druk worden bezocht door toeristen en bewoners uit de wijde regio. Er worden hand-en-spandiensten verricht bij de Drentse Fiets4daagse en wielerwedstrijden. Dirk verspreidt de informatieboekjes, die elk jaar worden uitgebracht met toeristische informatie en activiteiten, in de omgeving.
Sinds oktober 2019 is Dirk ook nog actief als beheerder van “De Weme’ het gemeente of verenigingsgebouw behorende bij de dorpskerk in Dalen.

Chapeau

Als we alle activiteiten op een rij zetten, waar Dirk zich in de loop van de jaren als vrijwilliger voor heeft ingezet, kunnen we met recht concluderen: Dirk Ziengs is een vrijwilliger pur sang!