7. September 2019

Bij het intoetsen op Google Maps van de naam Wachtum, krijgt men de keus uit meerdere opties; Uiteraard Wachtum (NL), op plek twee de Wachtumstraat in Den Haag, maar onderaan het lijstje aanbevelingen ook Wachtum, Löningen, Duitsland. ‘Verrek, ligt er in Duitsland ook een Wachtum?’ Jazeker, al eeuwenlang ligt er op een kleine 80km vanaf hier een kleine Gemeinschaft met zo rond de 900 plaatsnaamgenoten.

Met onder andere een Schützenverein, Dorfsgemeinschaftshaus, maar ook Heinz Deters’ Gaststätte is het alles wat je van onze Duitse kopie zou verwachten! Al meerdere generaties zijn er pogingen gedaan de band te versterken, maar om verklaarbare redenen kwam het destijds niet van de grond. Pogingen in de jaren ’40 van de vorige eeuw en ook in de nazomer van 1974 strandden in goede bedoelingen, maar ook een bezoek aan de Oosterburen in het rustiger vaarwater begin van deze eeuw kwam nog niet van de grond.

Eigenlijk eeuwig zonde, het is natuurlijk een unieke situatie! Twee broeder dorpen met enorm veel gelijkenissen véél dichter bij elkaar gelegen dan bijvoorbeeld Amsterdam / Nieuw – Amsterdam, Dordrecht / Nieuw – Dordrecht en Marokko / Marokko!

Zoals het ware Wachtumers betaamt hebben ook over de grens enkele zichzelf met Rudi Völler, Lothar Matthäus en Franz Beckenbauer vergelijkende sportievelingen zichzelf verenigd en onder de naam FC Wachtum spelen zij in de laagste van de laagste Bundesliga’s hun wedstrijden. Een sportveld prachtig gelegen in het bos, een tuinhuisje fungerend als kantine, de kleedhokken een paar deuren verderop en met een robotsproeier in plaats van een robotmaaier maakt deze arena gelijkwaardig aan het multifunctionele sportveld aan het Middendorp. Het thuisterrein  van onze Bruders is werkelijk een pareltje als je het vergelijkt met  de afzichtelijke kunstgras sport accommodaties wat je in de Zuid-Oost Drentse regionen nog wel eens treft.

Het contact was er al langere tijd tussen de beide FC’s, het jaarlijkse 7 tegen 7 toernooi in Wachtum kwam echter qua datum nooit uit om eens om de degens te kruisen. De noodzaak tot verbroedering, maar ook de neiging om voor eens en altijd eens uit te maken wie nou de ‘betere’ van beide Wachtums is, bleef aan beide kanten altijd bestaan.

De heropening van de Haubtstrasse en het Open Podium festival ter hoogte van het dorpshuis, leek een uitgelezen mogelijkheid om ook de verwantschap met onze Oosterburen weer eens aan te halen. De uitnodiging vanaf Wachtumer zijde was rap verstuurd en vanaf Wachtumer kant werd hier ook vol enthousiasme op gereageerd! Eén en ander is leuk via de Whatsapp, maar om te ondervinden wat voor vlees de Wachtumers met de Wachtumers in de kuip hadden, was het wel van belang om nog even naar Wachtum af te reizen. Het ‘geen woorden, maar daden’ moest nog wel even omgezet worden in ‘keine Worte, sondern Taten’.

Zo stapte op woensdagavond 24 April een zware delegatie in een met Nederlands nummerbord getooide PKW, om na een klein uurtje voorpret later Wachtum binnen te rijden. De straten waren rond 8 uur leeg, eigenlijk zoals we ook thuis gewend zijn. Het gros van het volk had zich namelijk rond het sportveld verzameld, de zwaarbeladen regio derby FC Wachtum – SV Lahn stond op het programma!

Een mooi stukje sfeerproeven aldaar en onze jongens werden met een flink stuk gemutlichkeit onthaald. De stemming was opperbest, de (ook in het rood-wit spelende) FC stond al met 4-0 voor! Een krat Krombachers stond al klaar voor de  buitenlandse  delegatie en al voor de rust kon de kurk d’r af. Na een voorstelrondje in de rust tussen beide Wachtums kregen onze jongens al een beetje het idee dat de Duitsers uit hetzelfde cardboard gesneden zijn; ‘Ich kann nicht mehr’ ‘Woll mahl wechseln’ ‘Wie lange muss ich noch?’ zijn bekende termen die letterlijk vertaald ook vaak in de kleedkamers van ‘De Kom’ zijn te horen op de zondagmiddag.

Awel, de tweede helft begon en de Wachtumers zaten klaar met notitieboek om de sterke en zwakke plekken van de aanstaand tegenstander te analyseren; Nr. 15 schiet kanonskogels af, onze rechtsachter dient de benen gesloten houden om niet gepoort te worden en die keeper kan niet bij hoge ballen komen. Halverwege de 2e helft ging de barbecue al aan langs het veld en was het met het analyseren wel gedaan.

Het ‘thuis’ gevoel kregen we er zeker wel, hoe kan het ook anders in Wachtum. De kogel is echter door de kerk, 7 september komt een buslading Wachtumers in Wachtum aan om eerst twee keer een half uur te strijden om vervolgens voor eeuwig te verbroederen! De aftrap met de gebruikelijke voor-perikelen wordt rond 15:00 uur verwacht, zet de datum vast in de agenda!

Met vriendelijke groeten,

Mit freundliche Grusse,