Eind december neemt Dalen weer deel aan het traditionele Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi. De ploeg treft in de voorronde, die op 22 december in sporthal ’t Grootveld in Dalen wordt gespeeld, CSVC, SVV ’04, VCG en NKVV. Dalen weet meestal door te dringen tot de finale en wordt tijdens de wedstrijden hartstochtelijk ondersteund door een grote supportersschare.

In 1994 wist Dalen door te dringen tot de finale en versloeg daarin HZVV. In de rubriek “Uit de oude doos” blikken we terug op die legendarische overwinning.

Sfeerbeeld 2005

Onder de nieuwe trainer Yme Boersma behaalt Dalen in het seizoen 1994-1995 één van haar grootste sportieve successen uit haar hele bestaan, door het prestigieuze Protos Weering zaalvoetbaltoernooi op haar naam te schrijven. Het toernooi kent grote aanzien, omdat alle gerenommeerde amateur-teams uit de provincie Drenthe en de kop van Overijssel er aan deelnemen. De wedstrijden trekken aan het eind van ieder jaar steeds weer duizenden toeschouwers, met als absolute apotheose de finalewedstrijden, die in de sporthal van Angelslo worden gespeeld.

In een spannende finale wordt met 3-2 gewonnen van titelverdediger HZVV uit Hoogeveen. Aanvoerder Bert Gubler krijgt uit handen van de voorzitter van de organisatie de wisselbokaal en een geldbedrag van 2500 gulden. In de laatste poulewedstrijd had het team, bestaande uit aanvoerder Bert Gubler, Arthur Brand, Jos Millekamp, André Sibon, Johan Ruinemans, Harold Wilpshaar, Albert de Jonge, Bas Lambers, John Cremer, Gert Kamps, trainer Yme Boersma en leider Henk Westerhof, genoeg aan een gelijkspel tegen het sterk ingeschatte WKE om een finaleplaats af te dwingen. Door twee treffers van John Cremer lukte het een 2-2 eindstand op het scorebord te brengen.

Dit ging, gezien het volgende verslag, echter niet zonder slag of stoot: “Ondertussen hield het publiek het niet meer op de banken en werd Dalen aangemoedigd door een ieder die niet bij WKE behoorde. In de laatste seconden mocht WKE een intrap nemen. De bal ging van links naar rechts waar Griemink klaar stond om in te schieten. Harold en Johan zagen het gevaar en blokten gezamenlijk. Hierbij werd Griemink ten val gebracht. PENALTY?????? Alles wat WKE was vloog op scheidsrechter Zomer af. Deze maakte een gebaar om de klok stop te zetten. Deze stond op dat moment echter al op 00.00 sec. Kijkend op zijn klok kon hij niets anders besluiten, dan de wedstrijd ten einde te blazen.

DALEN WAS FINALIST! WKE was woedend. Men eiste een strafschop en deze zou en moest worden genomen. De scheidsrechter was echter onvermurwbaar: de wedstrijd was ten einde!”

In de krant wordt de overwinning als volgt weergegeven:

Dalen heeft de 18e editie van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi gewonnen. In sporthal Angelslo klopte het team van trainer Yme Boersma, voor zo’n 1800 toeschouwers, HZVV in een spannende finale met 3-2. Exact 28 seconden voor het einde verstoorde Bas Lambers met een gave treffer de Hoogeveense illusie om de indrukwekkende wisselbokaal definitief in de prijzenkast te kunnen zetten. HZVV ging goed van start, maar doelman Johan Ruinemans hield de Boersma-Boys overeind. Toch kon Karlo Meppelink de score openen voor HZVV. Op slag van rust schoot Harold Wilpshaar de balans weer gelijk. In het tweede part bracht René de Vries HZVV weer op voorsprong, maar Dalen gaf geen krimp. Op een strakke schuiver van Bas Lambers moest doelman Alexander Poeste het antwoord schuldig blijven. Dalen was ontketend: André Sibon, Harold Wilpshaar en John Cremer joegen met uitstekende schoten de Hoogeveners de stuipen op het lijf.

Alexander Poeste wist echter zijn domein nog schoon te houden. Toch zorgde Dalen voor het slotakkoord. Uit een vrije trap schoot Bas Lambers de bal onhoudbaar voor Poeste in de bovenhoek. De resterende tijd bleek voor HZVV te gering om het verlies nog om te kunnen buigen.”

Ter gelegenheid van de behaalde titel wordt een speciale editie uitgegeven van het clubblad. Dit blad bestaat uit wedstrijdverslagen en commentaren van spelers en begeleiders op het binnenhalen van de titel. Hier volgen enige citaten: Henk Westerhof: “Het resultaat is voor een belangrijk gedeelte tot stand gekomen in de kleedkamer. De trainer wist de jongens steeds in enkele woorden te overtuigen van hun kunnen. Als een “Jomanda” strooide hij zelfvertrouwen over de jongens. Het kon gewoon niet meer fout gaan!”

Aanvoerder Bert Gubler: “We wisten, dat we 50% kans hadden, omdat we HZVV vorige week ook al verslagen hadden. Wanneer we achter kwamen, konden we de rust bewaren, dat wisten we uit de vorige wedstrijden. Er komen vanzelf kansen, benut je die dan kom je heel ver. We waren de meest homogene ploeg en daardoor de verdiende winnaar”.

Het winnende team van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi 1994: Staand v.l.n.r.: Arthur Brand, Harold Wilpshaar, Albert de Jonge, trainer/coach Yme Boersma, André Sibon, Bas Lambers Gehurkt: John Cremer, Gert Kamps, Henk Westerhof, Bert Gubler, Johan Ruinemans en Jos Millekamp.

Website Protos Weering