Column van Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal

Regeerakkoord is goud waard

Eerlijk? Had u vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen voor een nieuwe regering? Zag u een kabinet ontstaan tussen VVD, CDA, ChristenUnie en D66? Met die enorme levensbeschouwelijke verschillen tussen Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers? Ik niet. Nog minder rekende ik op een regeerakkoord met een positieve uitkomst voor de sport. Ik hield zelfs rekening met een financiële dreun. Er was in Den Haag immers het plan om een fors btw-tarief door te voeren binnen het amateurvoetbal. Dat zou een ramp zijn geweest.

Lees meer…

Hoe bannen we agressiviteit van het veld?

Vieze vuile stoep@^*! Hoe durf je. In mijn eigen huis. Met hem. Waarom?
Als ik ‘m voor de auto krijg… Wacht. Hoekschop. Die is voor mij. Gooi ‘m er maar in. Hoog! Hé jongen, wat staat die keeper raar naar mij te kijken? Wat moet-ie? Valt er wat te zien guppenkop?

Lees meer…

Vrijwilligers spil in beleid amateurclubs

Mijn tandarts Joep gaat naar Nepal. Hij wil daar mensen van hun pijn afhelpen. Het lijkt op een trend: professionals die als vrijwilliger naar ontwikkelingslanden afreizen. Zo ken ik een ondernemer die beginnende ondernemers in Afrika ondersteunt, een timmerman die een weeshuis helpt te bouwen in India en een lerares die zomers lesgeeft in Zuid-Amerika. Nog steeds weet ik niet goed wat ik met die ontwikkeling aan moet. Neem Joep. Aan de ene kant is het natuurlijk prachtig, dat hij diep in Azië mensen gaat helpen om van hun kiespijn af te komen. Aan de andere kant maak je mij niet wijs dat er ter plekke geen tandartsen te vinden zijn, die hetzelfde kunnen (en willen) doen, zodat Joep dichter bij huis zijn waardevolle diensten kan bewijzen aan mensen die moeite hebben om hun tandartsrekening te betalen.

Lees meer…

...Maar we kunnen ze wel laten schitteren

Met tranen in hun ogen staan mijn vader en moeder naar mij te kijken.
Mijn pa schudt z’n hoofd. Ze kunnen het niet geloven. Iedereen om mij heen zingt, roept of fluistert mijn naam: Jan-Dirk-van-der-Zee. Nog een paar meter lopen en dan ben ik er. Bij de wereldbeker die we in 1974 en
‘78 allang hadden moeten winnen. Ik zet mij schrap, schud de laatste handen, kus het zilveren lijf en stoot de cup in één ademtocht de lucht in. Het stadion barst uit zijn voegen van vreugde.

Lees meer…

Een zaak met alleen maar verliezers

“Als er sprake is van een ernstige overtreding, met grote gevolgen, dan komt nu het strafrecht ook om de hoek kijken,” waarschuwt de officier van justitie. Ik kijk naar een uitzending van Nieuwsuur, het is 31 augustus en ik val van de ene verbazing in de andere. Een amateurspeler krijgt vanwege een onbesuisde tackle honderd uur taakstraf en een geldboete van ruim achtduizend euro. De rechter oordeelde dat de speler bewust het risico nam om zijn tegenstander ten val te brengen en de pijn en het letsel incalculeerde. Na een dubbele beenbreuk en een scheur in zijn enkel durfde het slachtoffer niet meer te voetballen. Hij verwijt de andere speler nog steeds dat hij na het ongeluk niets meer van zich heeft laten horen. In de uitzending doen de twee voetballers anoniem hun verhaal. Het argument dat de speler voor de bal ging, werd terzijde geschoven.

Lees meer…

DIGITALE Revolutie bij de KNVB

Jabadabadabadoe…… Ik besloot het filmpje dat ik had klaarstaan met de Amerikaanse tekenfilmfiguren uit het steentijdperk toch maar niet te draaien op mijn allereerste KNVB-Voorzitters-congres. Tikkeltje te melig. Zonder Fred Flintstone en zijn stenen trapwagen zou mijn boodschap ook duidelijk worden.

Lees meer…

Wat kunnen we leren van campingvoetbal?

Zijn mailtje bracht mij terug in de tijd. Naar onze lange zomervakanties op de camping, waar we avonden achtereen voetbalden, totdat we de bal echt niet meer konden zien. Geen scheids of ouder die zich ermee bemoeide. Samen beslisten we over doelpunten, uitballen en overtredingen.

Lees meer…

Elk meisje verdient een leuk voetbalteam

Officiële cijfers zijn nog niet in omloop, maar mijn gevoel zegt, dat het vrouwenvoetbal een enorme groei gaat doormaken na de zomer. Als ik afga op de honderden appjes die ik van voorzitters heb gekregen, over een toestroom van het aantal meiden op de club, en de artikelen lees in de lokale kranten, dan zal ieders verwachting worden overtroffen. Zelf gok ik op een toename van 10 procent. Dat betekent van 153.000 naar
168.000 vrouwelijke leden. Ik sluit daar overigens geen weddenschap op af, want het zou voor de eerste keer in de Nederlandse sportgeschiedenis zijn, dat een groot internationaal succes van een nationaal team een positieve invloed heeft op de aanwas van leden. Tot nu toe heeft elk wetenschappelijk onderzoek uitgewezen, dat er geen enkel verband bestaat tussen topsportprestaties aan de ene kant en de toename van het aantal sporters aan de andere kant. Zelfs het behaalde Europese Kampioenschap van ’88, met helden als van Basten, Gullit en Koeman – kon daar geen verandering in brengen.

Lees meer…

Vergoeding voor vrijwilligerswerk?

‘Moet je vrijwilligers nou betalen voor hun werkzaamheden of is dat niet te rijmen met de aard van een vereniging?’ Deze vraag lag op ieders lippen bij de KNVB-bijeenkomst over de toekomst van de vrijwilliger. Een lastig dilemma, al zeg ik het zelf. Puur op gevoel zou ik zeggen nee.
Het klopt niet. Waarom zou je een vergoeding moeten ontvangen voor iets wat uit je hart hoort te komen? Voor de sport, je cluppie, de kinderen en de mensen om je heen. Een financiële beloning voor vrijwilligers voelt daarom een beetje als valsspelen. Omdat er in het leven meer is dan eigen belang.

Lees meer…

Vrouwenvoetbal is gewoon voetbal

Op de terugweg naar huis, na de bekerfinale tussen Ajax en PSV, drong het pas tot mij door hoe scherp het inzicht is van een vrouwelijke collega. Zij deelde het bijna achteloos in een gesprekje over de droomtransfer van Vivianne Miedema naar Arsenal. “Toen ik als klein meisje begon te voetballen,” zei ze, “droomde ik ervan de nieuwe Phillip Cocu te worden, totdat ik in de gaten kreeg dat dat nooit zou gebeuren.”

Lees meer…

Spoiler title

“Voordat je eindelijk antwoord hebt uit Zeist, is je broek uit de mode,”
hoorde ik twee vrijwilligers proestend van de lach zeggen. Ze stonden met elkaar te praten op de speciaal belegde bijeenkomst in het hol van de leeuw, de KNVB Campus.

Lees meer…

Geef kinderen een stem in het voetbal

Prinses Laurentien brengt met Missing Chapter Foundation de dialoog tussen grote mensen en kinderen tot stand. Vandaar dat ze afgelopen week samen met de kinderen van basisschool de Klumpert te gast was bij een sportbijeenkomst van NOC*NSF. De prinses leidde het gesprek tussen kinderen en een aantal sportbestuurders (waaronder de schrijver van dit stukje). De kinderen mochten hun mening geven over sport en allerlei vragen stellen die ze al heel lang wilden stellen. Van schaken tot turnen. Van voetbal tot paardrijden. Van gymnastiek tot rugby. Ik heb zelden zoveel frisse ideeën en overwegingen gehoord. Ook over heel lastige onderwerpen in het amateurvoetbal. Denk onder meer aan agressie op de velden. ‘Daar moeten we voor de wedstrijd afspraken over maken en de ouders moeten zich er niet mee bemoeien,’ was het voorstel van de kinderen van basisschool de Klumpert.

Lees meer…

Meer voetbalplezier voor kinderen

Ik had geluk. Het ging vanzelf. Ik herinner mij geen testtrainingen, proefwedstrijden, 1-op-1-gesprekken, beoordelingsformulieren en speler volgsystemen. Je vrat gewoon het gras op tot aan het einde van het seizoen en je zag wel waar het eindigde. Meestal nam de trainer je dan even apart en vertelde hij in welk team je het seizoen erop kwam te spelen. Daarna volgde de officiële aankondiging van de formaties op het prikbord in de kantine. Zelden leverde dat vragen of discussies op.
Zeker niet van de vaders en moeders. Die bemoeiden zich sowieso niet graag met de vakmensen op de club. Het was aan hen.

Lees meer…

Meiden bestormen het voetbal

Fotomoment. Achter de hoofdtribune van stadion de Vijverberg. Een meisje met hoofddoek maakt een selfie met middenvelder Jackie Groenen van de OranjeLeeuwinnen. Ze lachen ontspannen en kijken in de camera alsof ze naar iets oneindigs turen. Hun hoofden dichtbij elkaar. Het is direct na de wedstrijd tegen IJsland en symbolisch voor memorabele weken in het vrouwenvoetbal. Zo plaatsten de vrouwen onder 19 en 17 zich voor het EK, heeft voetbalclub Excelsior-Barendrecht zich als negende club ingeschreven voor de Eredivisie Vrouwen, werd de wedstrijd van de OranjeLeeuwinnen tegen Frankrijk voor meer dan tienduizend toeschouwers gespeeld (een record voor een oefenwedstrijd) en stond op Goede Vrijdag een interessant achtergrondverhaal in dagblad de Stentor: ‘Meiden bestormen voetbalclubs’.

Lees meer…

Spoiler title

Van John Groot uit Wervershoof kreeg ik afgelopen week de vraag hoe het nou zit met de scheidsrechters in het pupillenvoetbal. De bestuurder technische zaken van de geelzwarten uit Noord-Holland vindt dat de KNVB ze te weinig informeert over dit onderwerp. Bovendien maakt hij zich zorgen. Bij zijn club V.V.W. worden namelijk elke twee jaar vijftien nieuwe jeugdscheidsrechters opgeleid – jongens en meisjes van rond de veertien jaar – waarvan er meestal een paar doorgroeien naar het volwassen voetbal. John Groot: “Hoe denken jullie deze nieuwe generaties nog enthousiast te krijgen om te fluiten als we nu stoppen met scheidsrechters in het pupillenvoetbal? Scheidsrechters zijn toch belangrijk voor de toekomst?” Verder schijft Groot in zijn mail, dat ze bij de club benieuwd zijn naar de ontwikkelingen van de nieuwe wedstrijdvormen in het jeugdvoetbal, maar tegelijkertijd opzien tegen de energie die het gaat kosten om trainers, begeleiders, ouders, opa’s en oma’s aan de andere opzet te laten wennen. Daarom zijn ze bij de Noord-Hollandse club alvast begonnen met het informeren van de leden, het indelen van de teams en het aanschaffen van materialen.

Lees meer…

Een dikke vette streep door het gedoe

Zijn naam zong al een tijdje rond: Jaap van Manen. In opdracht van alle clubs, zowel amateurs als betaald, deed hij onderzoek naar de manier waarop het KNVB-bestuur beter kan functioneren. Van Manen was vorig jaar aan het werk gezet nadat Bert van Oostveen stopte en Gijs de Jong zijn opvolger zou worden. In het tumult dat daarna ontstond besloten de commissarissen hun werk neer te leggen. Van Manen presenteerde afgelopen week zijn adviezen in de bondsvergadering. Kort gezegd komt het erop neer dat de KNVB een stuk eenvoudiger gaat werken met minder onderscheid tussen het betaalde- en amateurvoetbal. Dat gebeurt met een driekoppig bestuur en daarboven een raad van commissarissen die toezicht houdt.
Doel van de veranderingen? Een bond die weer volledig in dienst komt te staan van zijn leden en samen met verenigingen zorgt voor beter en leuker voetbal in Nederland.

Lees meer…

Hoe divers is jouw clubbestuur?

Asi Cavlun vroeg mij een paar maanden geleden, na afloop van een presentatie aan vertegenwoordigers van brancheorganisaties en studenten, namens wie ik dacht te spreken. Of ik, Jan Dirk van der Zee, 45 jaar oud, Fries, bestuurder van de KNVB, ook namens haar sprak. Een jonge vrouw met Turkse roots, moslima, voetbalfan. Of ik me überhaupt weleens afvroeg wie het bestuur van de bond, maar ook de besturen van de meeste voetbalverenigingen in het land, dachten te vertegenwoordigen. Dat waren in haar ogen toch voornamelijk blanke mannen boven de 50 met zo nu en dan een paar vrouwen in het bestuur. Maar jongeren, en zeker jongeren met buitenlandse roots, die zijn niet te vinden in de top van voetbalverenigingen.

Lees meer…

Spoiler title

Je kon de afgelopen weken geen beeldscherm aanzetten, radio beluisteren, krant openslaan of er was een politicus aan het woord. Bij hoge uitzondering ging het over sport. Clarence Seedorf vertelde in Pauw & Jinek dat voetbal mensen bij elkaar brengt en ik hoorde Lodewijk Asscher zeggen dat de breedtesport een veel grotere rol in de samenleving kan spelen dan het nu doet. Daar bleef het bij. Liever debatteerde men over het terugdraaien van de AOW-leeftijd (65), de hoogte van het eigen risico, de vraag waarom Wilders nou weer geen zin had en hoe het verder moest met de identiteit van Nederland.

Lees meer…

De mooiste clubkleur is oranje

Als eindverantwoordelijke voor het amateurvoetbal bij de KNVB sta je niet zo vaak stil bij het feit dat je ook in de directie zit van een koninklijke voetbalvereniging met vijftien elftallen bestaande uit de beste voetballers/sters van Nederland. Pas toen ik afgelopen zaterdag in het vliegtuig terugkeerde van de Algarve cup in Portugal – waar de Oranje Leeuwinnen zich voorbereiden op het EK in ons eigen land – daalde dat besef echt in. De dag ervoor had ik onze speelsters met 3-2 zien verliezen van Australië. Spits Vivianne Miedema scoorde na een fraai opgezette aanval de eerste tegentreffer en Sherida Spitse schoot met een zeldzaam mooi genomen vrije trap de aansluitingstreffer binnen. Tegen het einde had Oranje zelfs dikke kansen om gelijk te komen.

Lees meer…

Krijgen we ouders nog betrokken bij de club?

Inmiddels realiseren we ons bij de KNVB: wat we ook doen aan voetbalvernieuwing, het eerste wat clubs zich afvragen is: ‘wat betekent dit voor mijn vrijwilligers?’ Zelfs bij de introductie van de nieuwe mobiele wedstrijdformulieren, een app waarmee voetbalverenigingen worden verlost van een grote administratieve last, werd deze vraag door een aantal clubs gesteld. Snap ik. Het vinden van nieuwe vrijwilligers is een van de grootste problemen in het amateurvoetbal. Zo niet de grootste. En hoezeer men ook probeert de ban te breken met inzamelingsacties, verplicht vrijwilligerswerk, deeltijdfuncties, vergoedingen, andere functiebenamingen en verhoging van de contributie kiezen de meeste mannen en vrouwen onder de 50 liever voor zichzelf en bekijken het verenigingsleven met dezelfde blik als ze een supermarkt inlopen.

Lees meer…

Het vrouwenvoetbal in Nederland heeft last van vrouwen.

Het vrouwenvoetbal in Nederland heeft last van vrouwen. Vrouwen die hun spel te kritisch blijven benaderen. Dat klinkt ongeveer zo:

‘Er zitten zo weinig mensen op de tribune (klopt), de prestaties van de Oranje Leeuwinnen blijven achter (ook waar), meisjes moeten veel te vaak met jongens voetballen (nog nodig) het niveau van de Nederlandse vrouwen eredivisie wil niet tippen aan het niveau in Engeland en Zweden (een feit).’

Lees meer…

Spoiler title

Chris van Nijnatten, onze perschef, vertelde laatst een mooi verhaal over Diego Armando Maradona. In de tijd dat hij voor het AD en Sport International over het Italiaanse voetbal berichtte, noteerde Van Nijnatten soms wat er in de auto van een topvoetballer lag. Bij Maradona, die destijds bij AS Napoli speelde (en nagenoeg onbereikbaar was geworden voor de pers), zag Van Nijnatten een pook in de vorm van een gouden adelaarskop, folders van tropische vissen en op het middenconsole restjes van iets wat op poedersuiker of bakpoeder leek.
Het was 1984. Niemand wist nog dat Maradona in 1991 zou worden veroordeeld voor het gebruik van cocaïne.

Lees meer…

Staatssecretaris voor sport

Vorige week ontving ik een mailtje van Mark Rutte. Twaalf zinnen. Een vraag. De premier maakt zich zorgen over ‘de unieke Nederlandse verenigingsstructuur’. Hij had begrepen dat circa 70 procent van de amateurvoetbalclubs in financiële nood zou verkeren. Rutte wilde weten wat de clubs (en de KNVB) doen aan de teruglopende ledenaantallen en het groeiende tekort aan vrijwilligers, bestuursleden, trainers en sponsors.
Daarnaast vroeg hij op de man af wat de overheid kan betekenen om het clubvoetbal (en de cultuur van de vaderlandse breedtesport) te helpen.

Lees meer…

Heeft jouw kind een winnaarsmentaliteit?

Relaxte ouders, relaxte kinderen. Als je het helemaal plat slaat is dat de belangrijkste drijfveer om geen ranglijst meer bij te houden voor teams onder 8 en 9. Daarmee gaan we voorbij aan de wens van de meeste amateurvoetbalverenigingen in Nederland. In de afgelopen periode hebben die aangegeven dat ze het belangrijk vinden om ook voor de jongste pupillen het competitie-element te willen behouden.

Lees meer…

Omarm de veranderingen in het voetbal

Bij de Engelse voetbalbond FA zijn in de afgelopen jaren 1 miljoen leden vertrokken. Ze zijn gaan voetballen bij commerciële aanbieders via 5 a side (5 tegen 5). Met een app kunnen vrienden en studenten makkelijk een veldje boeken om een balletje te trappen. Iedereen legt een paar pond in de pot en zo kunnen ze – wanneer ze maar willen – onder gelijkgezinden, een partijtje voetballen. Ook in Nederland groeit deze behoefte. Zelf bepalen met wie en wanneer je wilt voetballen.

Lees meer…

Spoiler title

Daar stonden ze. Vijf mannen in het shirt van het Nederlands elftal met roots in Turkije, Marokko, Tunesië en Holland. Hun rechterhand op de linkerborst. Kin omhoog. Het Wilhelmus klonk.

Lees meer…

Kunstgrasvelden verantwoord

Zojuist heeft het RIVM bekend gemaakt dat uit onderzoek blijkt dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. Wij verwachtten duidelijke taal van het RIVM, die hebben we gekregen. De onzekerheid die er was om te voetballen op kunstgras met rubbergranulaat, is daarmee weg. Voetballers, ouders, clubs en KNVB kunnen nu verder. Het sein staat op veilig.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt vandaag dat er in rubbergranulaat heel veel verschillende stoffen zitten, maar dat deze slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrijkomen. Het schadelijk effect op de gezondheid is praktisch verwaarloosbaar. De KNVB vindt het belangrijk dat zijn leden veilig en gezond kunnen voetballen op kunstgrasvelden en heeft vertrouwen in de deskundigheid van het RIVM.
Daarom volgt de KNVB de lijn uit de adviezen van het gepubliceerde overheidsonderzoek. De KNVB blijft altijd alert op de eventuele bijverschijnselen van het spelen op kunstgras. De aanschaf en aanleg blijft een verantwoordelijkheid van de clubs en de overheid, maar toch heeft de afgelopen tijd geleerd dat we op dit vlak permanent kennis willen verzamelen.

Erkentelijk voor snelle reflex De KNVB heeft steeds de richtlijnen en adviezen van het RIVM opgevolgd en blijft dat doen. Het RIVM is het instituut dat namens de overheid, dus namens ons allemaal, de enig aangewezene is voor kwesties op het gebied van milieu en volksgezondheid. In juni vroegen we om een nader onderzoek, dat kwam er en dat heeft ons gerust gesteld. We zijn de minister van VWS erkentelijk voor de snelle reflex op ons verzoek om nieuw onderzoek. En het RIVM voor al zijn inspanningen de afgelopen twee maanden.

Informatielijn RIVM Heeft u vragen over de resultaten van het onderzoek naar rubbergranulaat op kunstgrasvelden? Het RIVM heeft een publieksinformatielijn geopend: 0800-0480.

Klik hier voor het bericht dat het RIVM dinsdagochtend heeft gepubliceerd n.a.v. het onderzoek.

Met vriendelijke groet, KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

We vinden het mooi om mensen te zien lijden

“U ben toch ook slachtoffer geworden van nepnieuws?” vraagt de verslaggever aan acteur Denzel Washington. Het filmpje zong vorige week rond op het internet. Binnen een paar dagen schoot het naar 60 miljoen kijkers. Washington reageert verbaasd en moet even nadenken, maar herinnert zich dan grinnikend het voorval; hij zou halverwege de verkiezingscampagne zijn geswitcht en Donald Trump hebben gesteund.
Onzin, zo blijkt. Wat dan volgt, is een les journalistiek, waar zelfs de meest doorgewinterde Telegraaf-journalist kramp van in zijn vingers krijgt. Hij vraagt zich hardop af wie er nog geïnteresseerd is in de waarheid en verwijt de nieuwsmedia scorehonger. “De drang om razendsnel een verhaal naar buiten te brengen is vele malen groter dan de urgentie om de waarheid te vertellen en de feiten te checken. Wie vervolgens de dupe is, maakt niet uit. Als jij je verhaal maar kwijt bent. De essentie volgt later wel. Of niet.”

Lees meer…

Spoiler title

‘Mietjes, we schoppen jullie dwars doormidden,’ siste het om ons heen.
We liepen van de auto naar de kleedkamer. Ik moest met de C1 van Gorredijk tegen een club waar ze ons allang voor hadden gewaarschuwd.
‘Gajes,’ zeiden ze. In de bouwkeet zaten we met knikkende knietjes te wachten op de wedstrijd. Niemand durfde het te zeggen, maar iedereen dacht het: ‘We gaan naar huis, dan maar geen wedstrijd.’ Blijkbaar zit het in de voetbalcultuur, om te denken dat we dit soort dingen moeten tolereren.

Lees meer…

Stem op het doelpunt van het jaar

Stem op het doelpunt van het jaar!

Iedere week regent het doelpunten in Nederland. Duizenden keren wordt er in een weekeinde gejuicht. Maar van al die treffers kan er maar één de mooiste van 2016 zijn. Welk doelpunt dat is? Dat kan jij beslissen!

Lees meer…

Vervolg onderzoek RIVM kunstgras

Beste bestuurder,

Naar aanleiding van recente berichten in de media over rubbergranulaat op kunstgrasvelden, hecht de KNVB er waarde aan verenigingen op de hoogte te houden van de actuele stand van zaken. De berichten in de media van zondag en maandag zijn gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd door de autobandenbranche. Voor de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat richt de KNVB zich op de resultaten van het officiële onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) momenteel uitvoert.

De resultaten van dit onderzoek zijn medio december bekend. Voor de KNVB zijn de resultaten uit dit onderzoek leidend. Het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben onlangs ook aangegeven dat op basis van de huidige gegevens er geen reden is te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden.

Wat levert het onderzoek van RIVM op?
In het onderzoek van het RIVM wordt onder meer vastgesteld welke stoffen er in het rubbergranulaat zitten, in welke mate stoffen vrijkomen en wat dit betekent voor de gezondheid van sporters. Ook de huidige normen van rubbergranulaat in de velden zijn onderdeel van de studie. Hieronder de uitleg van het RIVM over de onderzoeksopzet.

Het RIVM gaat op twee manieren op zoek naar meer kennis over rubbergranulaat op sportvelden en eventuele effecten op de gezondheid.

Met een literatuuronderzoek beoordeelt het RIVM de onderzoeksresultaten van relevante, internationale literatuur.
Met een veld- en laboratoriumonderzoek moet duidelijk worden welke chemische stoffen er in het rubbergranulaat zitten en of die stoffen vrijkomen uit de korrels.
Het literatuuronderzoek en het veldonderzoek leiden tot inzichten in:

De samenstelling van het rubbergranulaat op voetbalvelden in Nederland:
welke chemische stoffen zitten er in?
De mate waarin deze stoffen mogelijk vrijkomen uit de korrels.
Manieren waarop mensen in aanraking kunnen komen met de chemische componenten (mogelijke blootstellingsroutes).
Wat er bekend is over gezondheidseffecten van rubbergranulaat in de internationale wetenschappelijke literatuur.
Een overzicht van normen voor rubbergranulaat in de huidige regelgeving.
De resultaten van het onderzoek moeten duidelijkheid geven in de chemische stoffen in rubbergranulaat en de mogelijke gezondheidseffecten voor sporters.

Klankbordgroep
De KNVB maakt gezamenlijk met onder meer VWS, GGD, VSG en VACO onderdeel uit van een klankbordgroep van het onderzoek. Er is een maatschappelijke en een wetenschappelijke klankbordgroep, waarbij de voetbalbond in de maatschappelijke klankbordgroep zit. De klankbordgroepen dragen beide op verschillende manieren bij aan de kwaliteit van het onderzoek.

Europees onderzoek
Het European Chemicals Agency voert momenteel in opdracht van de Europese Commissie onderzoek uit naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten daarvan op de gezondheid van mensen.
De resultaten van dit onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal

Spoiler title

Beste bestuurder,

Zoals bekend wordt er komend half jaar door het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nader onderzoek gedaan naar rubbergranulaat in kunstgras. Het RIVM heeft van het Ministerie van Volksgezondheid, Ministerie en Sport de opdracht gekregen dit onderzoek voor het einde van 2016 uit te voeren. De KNVB heeft al eerder aangekondigd onderzoek naar meer zekerheid over de veiligheid van kunstgrasvelden toe te juichen.

Het RIVM is vandaag met het onderzoek gestart. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zojuist aangekondigd. Het RIVM heeft ook de onderzoeksopzet van het rubbergranulaat op sportvelden en eventuele effecten op de gezondheid bekendgemaakt. Hieronder een uitgebreide toelichting. De resultaten van het onderzoek van het RIVM worden eind 2016 verwacht.

Onderzoeksopzet RIVM
In de studie van het RIVM worden honderd kunstgrasvelden in Nederland onderzocht. Op zes plekken op het veld worden monsters genomen. Per plek wordt minimaal één liter granulaat met een stofzuiger opgezogen en in een glazen fles meegenomen naar het laboratorium. In het lab wordt het rubbergranulaat geanalyseerd. In het onderzoek is er sprake van een zogenaamde aselecte steekproef van verenigingen met kunstgrasvelden, wat inhoudt iedere vereniging met een kunstgrasveld evenveel kans maakt betrokken te worden in het onderzoek. De KNVB heeft de gegevens van de verenigingen met kunstgrasvelden aan het RIVM beschikbaar gesteld.
Verenigingen kunnen zich niet aanmelden voor het onderzoek maar worden benaderd door het RIVM.

Het RIVM voert ook een literatuuronderzoek uit naar alle relevante nationale en internationale wetenschappelijke publicaties met betrekking tot rubbergranulaat. De bevindingen worden gecombineerd met het veldonderzoek. Een ander onderdeel van het onderzoek is dat het RIVM met een selectie uit de verkregen monsters in het lab bekijkt in welke mate er stoffen onder bepaalde omstandigheden vrijkomen. Denk hierbij aan huidcontact en/of het inslikken van het granulaat. Voor de te gebruiken methoden en selectie van stoffen is ook gekeken naar de aanpak en resultaten van internationale onderzoeken. Daarnaast is de onderzoeksopzet ter toetsing voorgelegd aan een wetenschappelijke begeleidingscommissie.

SBRcheck.nu
Los van het onderzoek van het RIVM, biedt de autobandenbranche (VACO en
RecyBEM) verenigingen die vragen hebben over hun kunstgrasveld een test aan om te kijken wat voor rubbergranulaat er op de velden ligt. Wellicht dat je al contact hebt gehad met deze organisatie. Verenigingen en gemeenten kunnen op een speciale website (www.SBRcheck.nu) zich aanmelden voor een controle of de velden ingestrooid zijn met SBR-rubbergranulaat van voertuigbanden of andere materialen. Deze check staat geheel los van het wetenschappelijke onderzoek van het RIVM.

Op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen?
Om leden en verenigingen op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen, heeft de KNVB een online dossier rubbergranulaat kunstgras aangemaakt. Via dit dossier hopen wij je eerste vragen te beantwoorden. Mocht je aanvullende vragen hebben, mail dan gerust naar patrick.balemans at knvb.nl

Het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben onlangs aangegeven dat op basis van de huidige gegevens er geen reden is om te stoppen met sporten op de kunstgrasvelden. De KNVB volgt hierbij het standpunt van het RIVM en ministerie van VWS.

Wij hopen je hiermee geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee
Directeur amateurvoetbal

Staat sport op de politieke agenda?

“Begin een politieke partij,” oppert mijn vriend Herre triomfantelijk.
Hij is meester op een basisschool in Friesland. We zijn in hotel de Walvisvaarder op Terschelling. Het is herfstvakantie. De openhaard loeit. Ons gesprek is van de Amerikaanse verkiezingen overgewaaid naar de Nederlandse stembusgang, maart 2017.

Lees meer…

Spoiler title

Als mijn ouders hun Friese café nog hadden gehad, dan waren kunstgras, kanker en korreltjes het gesprek van de dag geweest. Breed uitgesponnen door de stamgasten aan de bar. Jelle had er waarschijnlijk een samenzwering in gezien, Wietze een storm in een glas water en Jouke schrikbeelden van de meest vreselijke ziektes. Zodra de gesprekken te heftig zouden worden, kon mijn vader met een grap de deksel op de discussie doen en de glazen bijschenken. Wietze een dubbele Jonge, Jouke een Colaatje tic en Jelle een Ginger Ale, die dronk niet.

Lees meer…

Er kan op kunstgras gevoetbald worden

Er kan dit weekend gevoetbald worden op kunstgras.

Lees meer…

Stop met het vingertje wijzen

“Pik. Hij stond buitenspel, dat doelpunt telt niet. Doe ff normaal.” De speler van Hoogwouderveen is woedend. Ook vanaf de kant klinkt gemor. De scheidsrechter gebaart doorgaan en houdt zijn blik stoïcijns gericht op iets onzichtbaars aan de andere kant van het veld. “Man, wat een dombo die scheids,” analyseert een vrouw vlak naast mij. Hoofdschuddend volgt ze het tafereel alsof ze aan de bar hangt. Haar twee ellenbogen rustend op het hekwerk naast het veld. “Hé Stevie Wonder! Iedereen ziet toch dat die gast buitenspel stond.”

Lees meer…

Stop met aanwijzingen, begin met juichen

“Breed jongens, toe nou, breed houden dat veld, breeeeed.” Gerard Litjes loopt hoofdschuddend langs de kant, terwijl zijn team een aanval probeert op te zetten. Hij is trainer van Onder 13 uit Lendringen.
Bloedfanatiek. Deze week had hij weer zo hard getraind op de looplijnen en voorzetten, maar die gastjes vertikken het gewoon. Nu staan ze weer met 2-0 achter.

Lees meer…