Aan de stamtafel met Gerrit-Jan Ruinemans.

In deze rubriek wordt een clublid, trainer of vrijwilliger gevraagd  iets te vertellen over zijn of haar activiteiten binnen onze vereniging. Deze keer gaan we in gesprek met Gerrit-Jan Ruinemans, die dit seizoen als trainer/coach de tweede selectie van de vv Dalen begeleidt.

Gerrit-Jan is in 1977 geboren in Dalen aan de Gluvinksweg, de plek waar hij nu nog steeds met zijn gezin woont. De voetbalvereniging Dalen speelde een belangrijke rol in het gezin Ruinemans. Vader Albert was ruim 50 jaar zeer betrokken bij de club, waarvan hij maar liefst twintig jaar de rol van voorzitter bekleedde. Helaas overleed hij in januari 2010, maar als dank voor zijn tomeloze inzet, is zijn naam verbonden aan het nieuwe omniveld dat op het sportpark is gerealiseerd.

Trotse familie Ruinemans bij onthulling naambord opening omniveld.

Speler.

Op 5-jarige leeftijd werd Gerrit-Jan vanzelfsprekend lid van de voetbalvereniging. Hij herinnert zich de trainers Rieks Brands en Meindert Halmingh. Echt plezier aan het spelletje begon hij te krijgen in het A-team onder de hoede van trainer Jan Kuiper en leider Arie Meijering. Op 17-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in het eerste elftal onder trainer Yme Boersma. Een ernstige knieblessure maakte echter een eind aan zijn actieve carrière.

Trainer.

Gerrit-Jan startte bij Dalen als jeugdtrainer en ontwikkelde zich door het volgen van cursussen oefenmeester 3 en oefenmeester 2. Met name deze laatste cursus was pittig. De cursus vond plaats in Heerenveen op het CIOS. Ruinemans moest hiervoor, naast zijn werk op het boerenbedrijf, twee ochtenden in de week naar Friesland reizen. Daarnaast trainde en begeleidde hij de A-junioren en het tweede elftal van de vv Dalen. Zonder de onvoorwaardelijke steun van zijn ouders was dit niet haalbaar geweest.

Gerrit Jan Ruinemans als trainer/coach van A-junioren vv Dalen.

In het seizoen 2003-2004 staat Dalen 1 halverwege het seizoen op een troosteloze, uitzichtloze laatste plaats van de ranglijst. Doordat de chemie tussen trainer Heling en selectie is verdwenen, komt Heling met het bestuur overeen om terug te treden. Gerrit-Jan neemt het roer over tot het eind van de competitie. Dalen beleeft een opmerkelijke revival en weet het vege lijf toch nog te redden. Voor de pers reden om Ruinemans de bijnaam “Ti Ta Tovenaar” toe te bedelen. Ruinemans mag met recht een succestrainer worden genoemd, want naast zijn opmerkelijke prestatie met het eerste team weet hij in dit seizoen het kampioenschap met de A-junioren te behalen en via de nacompetitie promotie met het tweede elftal af te dwingen.

Gerrit-Jan is daarna nog trainer geweest bij TEVV, waar hij een contract tekende voor twee jaar.

Helaas openbaarde zich tijdens zijn eerste contractjaar een ernstige ziekte bij zijn vader, waardoor het werk op het bedrijf volledig op zijn schouders kwam te rusten. Hij maakte het seizoen af bij TEVV, maar het was duidelijk dat deze combinatie niet zo vol te houden was. Het contract werd dan ook na dit seizoen in goed onderling overleg beëindigd.

Het bedrijf.

Gerrit-Jan geeft leiding aan Ruinemans Fourage, dat hij nog samen met zijn vader heeft opgestart. Een bloeiend, internationaal bedrijf, dat handelt in veevoeder. Zo wordt er bijvoorbeeld stro gekocht in Frankrijk en verkocht in Noorwegen en Zweden. Deze handel vindt veelal plaats achter de computer. In Nederland worden grote pakken of ronde balen hooi geperst en in plastic gewikkeld. Hiervoor zet het loonbedrijf een groot machinepark in en twee vrachtwagens voor het vervoer. Naast twee vaste krachten worden er in het hoogseizoen soms twaalf flexibele krachten ingezet. Ruinemans Fourage steunt ook de voetbalvereniging als sponsor.

Opnieuw trainer Dalen 2 seizoen 2018-2019.

Onder leiding van Hendrie Meppelink promoveerde Dalen 2 afgelopen seizoen naar de reserve hoofdklasse. Hij kon zijn dagelijkse werkzaamheden echter niet meer combineren met het trainerschap. Gerrit-Jan werd door de vereniging benaderd om dit team te trainen en te coachen. Nu zijn bedrijf een stabiele organisatie kent en hij ook met een gerust hart zaken kan delegeren, stemde hij toe. Het met de paplepel ingegeven clubgevoel speelde hierbij uiteraard ook een rol. Hij hoopt op een prettige samenwerking met het team, maar is zeker ambitieus en wil wel stappen zetten om tot goede prestaties te komen. Naast zijn werkzaamheden voor zijn bedrijf en het trainerschap wil hij zeker tijd blijven vrijmaken om als supporter bij de wedstrijden van zijn zoon (voetbal) en dochter (hockey) aanwezig te zijn. Aan hem om hierin een goede balans te vinden. We wensen hem hierbij veel succes!